Египетските сили за сигурност ликвидираха тази сутрин 40 заподозрени екстремисти при спешна антитерористична операция в Гиза и Северен Синай след атентата срещу туристи край пирамидите снощи, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха съобщение на вътрешното министерство в Кайро.

Силите за борба с тероризма атакуваха "екстремистки клетки на радикали, планирали нападения срещу държавни институции, туристически обекти, служители от армията и полицията, също и места, където се упражняват религиозни култове", се казва в съобщението.

По данни на ведомството 14 терористи са ликвидирани в предградие на Кайро, още 16 - в крайпътен жилищен комплекс недалеч от столицата, други 10 - в град Ариш, Северен Синай. При обиски са открити множество огнестрелни оръжия, боеприпаси, самоделни взривни устройства и експлозиви.

Антитерористичната операция е осъществена часове след атентата в Кайро снощи, когато самоделно взривно устройство избухна край пътя в Гиза при преминаването на автобус с 14 виетнамски туристи, разглеждали пирамидите. Двама туристи загинаха на място, още един и екскурзоводът починаха от раните си в болница. Пострадаха още 10, напомня ТАСС.

След серия нападения срещу християни бе засилена охраната на всички църкви и коптски храмове в Египет, а през празничните дни силовите структури действат в специален режим, който ще остане в сила до православната Коледа, отбелязвана от някои вярващи по юлианския календар - на 7 януари.

Засилена бе и охраната на туристическите обекти. Затова екстремистите са потърсили слабо място в системата за сигурност и са решили да нападнат движещ се автобус. Има данни, че експлозивът е бил задействан от разстояние, посочва руската агенция.

Никоя групировка не е поела отговорност за атентата, но зад повечето подобни нападения в Египет стоят бойци на организацията "Ислямска държава" и действащи от нейно име екстремистки клетки, добавя ТАСС.

Ханой осъди терористичния атентат в Кайро, при който снощи загинаха и пострадаха граждани на Виетнам, и настоя организаторите да бъдат наказани, предаде ТАСС. Агенцията се позова на изявление, направено от представител на виетнамското външно министерство.

"Виетнам решително осъжда чудовищния терористичен акт, при който загинаха трима граждани на Социалистическата република и 12 бяха ранени. Настояваме египетската страна да установи и надлежно да потърси отговорност от виновниците за това престъпление", заяви г-жа Ле Тхи Тху Ханг, директор на управлението по информацията и печата във външнополитическото ведомство.

Премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук възложи на министерството незабавно да вземе необходимите мерки, за да защити гражданите на страната в Египет, и да предостави на пострадалите подкрепа, по-специално за безопасно връщане в родината.

Белгийските туроператори ТУИ и Томас Кук съобщиха, че спират полетите до Кайро заради вчерашния атентат край пирамидите в Гиза.

Засега полетите от Белгия до двата основни курорта в Египет - Хургада и Шарм ел Шейх, продължават. Туроператори уточниха, че в района на египетската столица няма белгийски туристи, както и че следят предупрежденията на белгийското външно министерство. Засега министерството не е издало препоръка да не се пътува до Египет.