Западните разузнавателни служби са предотвратили най-малко десет джихадитски нападения на различни места в Европа през миналата година, като започналата на 7 октомври война между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" е увеличила заплахата от подобни атаки. Това обяви във вторник разузнавателната служба на Нидерландия (Служба за общо разузнаване и сигурност, СОРС), цитирана от Ройтерс и БТА.

Миналия месец разузнаването на Дания също предупреди за увеличена терористична опасност.

Сред осуетените актове на насилие е имало план за нападения с хладно оръжие срещу произволни хора и подготовка за атакуване срещу конкретни сгради и събития, се казва в годишния доклад на СОРС за 2023 г., без да се навлиза в подробности.

"Имаше две активиращи (нападенията) събития - унищожаването на копия на Корана в Нидерландия и други европейски страни и конфликтът между Израел и "Хамас", отбелязва нидерландската разузнавателна служба.

"И двете могат да бъдат причина джихадистите и други радикални мюсюлмани да използват насилие в страната", пише службата в годишния си доклад за 2023 г. Въпреки спада в броя на нападенията от джихадисти от 2017 г. насам, службата предупреждава за възраждане на джихадизма и увеличаване на заплахата поради така наречено активиращо събитие. Според доклада на агенцията точно това се е случило през 2023 г. ""Ислямска държава" и Ал Кайда се опитаха да използват ситуацията в своя полза с многократни призиви към поддръжниците си да извършат нападения на Запад", пише в доклада, за който съобщава и Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Ройтерс припомня, че през август Швеция е повишила степента на терористична заплаха в страната до второто си по сериозност ниво след изгарянето на копия на Корана и други действия на територията на държавата, насочени срещу свещената ислямска книга, разгневили мюсюлманите и предизвикали заплахи от страна на джихадисти.

През октомври двама привърженици на шведския национален отбор по футбол бяха простреляни в белгийската столица Брюксел, където бяха пристигнали за мача от европейските квалификации между Белгия и Швеция, прекратен след първото полувреме заради трагедията при резултат 1:1. Предполагаемият извършител на престъплението се обяви за член на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Също през октомври 20-годишен мъж уби с нож учител и рани тежко още двама души при нападение в училище в северния френски град Арас. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди този акт като "варварски ислямистки тероризъм", посочва Ройтерс.

Протестиращият Салван Момика се готви да изгори копие на Корана пред сградата на посолството на Ирак в шведската столица Стокхолм, 20 юли 2023 г.

Снимка: ТТ чрез АП/Oscar Olsson/БТА

На 7 октомври "Хамас" извърши изненадващо кърваво нападение срещу израелска територия, при което по данни на Израел бяха убити близо 1200 души, повечето от които цивилни, а около 250 заложници бяха отведени в ивицата Газа. Броят на загиналите в крайбрежната територия палестинци при последвалото настъпление на Израел вече е надхвърлил 34 000 според последните информации на здравното министерство на "Хамас".

Разузнавателната служба на Нидерландия не уточнява колко от джихадитските нападения през 2023 г. са извършени след 7 октомври. Службата по антитероризъм на Нидерландия през декември обяви четвърта степен ("съществена") на заплаха от тероризъм по петстепенната си скала за първи път от 2019 година, предвид войната в Газа, отбелязва Ройтерс.

Конкретно в Нидерландия напоследък имаше няколко вандалски прояви, свързани с оскверняване на Корана. През август лидерът на движението "ПЕГИДА" ("Патриотични европейци против ислямизацията на Запада") Едвин Вагенсфелд скъса Корана пред турското посолство в Хага, а през януари се опита да запали свещената книга на мюсюлманите в центъра на Арнем, припомня АНП.

След действията на Вагенсфелд кметът на Арнем Ахмед Маркуш се застъпи за забрана на изгарянето на Корана, но според правителството няма смисъл от такава мярка. Унищожаване на Корана се случва редовно и в скандинавските държави - Дания и Швеция.

Конфликтът в ивицата Газа между Израел и "Хамас" и поредицата от демонстративни изгаряния на Корана в Дания миналата година са допринесли за влошаване на ситуацията със сигурността, съобщи на 21 март датската Служба за сигурност и разузнаване, цитирана от Ройтерс и БТА.

Службата поддържа степен на нивото на заплаха 4, второто най-високо по скалата ѝ от 1 до 5, но предупреждава, че рисковете в рамките на това ниво са се увеличили.