Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който през последните дни е обект на критики заради решението му да изтегли 9500 американски войници от Германия, заяви пред випускници на военната академия "Уест пойнт", че тяхната задача е да защитават "жизненоважните интереси на Америка", а не да водят "безкрайни войни" в далечни земи, предаде Ройтерс.

Всички снимки вижте тук >>

Говорейки пред повече от 1000 завършващи кадети, наредени на открито пространство при спазване на физическа дистанция като предпазна мярка срещу заразяване с коронавируса, президентът каза, че работата на американския войник е не да помага на чужди държави, а "да защитава, и то силно, нашата страна от външни врагове".

"Ние слагаме край на ерата на безкрайните войни", каза Тръмп. Не е работа на американските сили "да решават стари конфликти в далечни страни, за които много хора дори не са чували", посочи той.

Плановете на Тръмп да изтегли хиляди войници от Германия - един от най-важните съюзници на САЩ, и да ги предислоцира в Полша и другаде, бяха посрещнати с остри упреци от високопоставени германски политици и породиха сериозна тревога в Конгреса на САЩ заради концепцията на Тръмп за изтегляне на Америка от световната арена.

Снимка: БТА/АП

Посещението на Тръмп в Уест пойнт идва и на фона на напрегнатите му отношения с американските военни лидери, които се отнесоха негативно към намерението му да използва армията за потушаване на протестите, пламнали в цялата страна след полицейското убийство на афроамериканеца Джордж Флойд

Снимка: БТА/АП

В днешното си слово президентът само бегло докосна темата за расовата несправедливост в САЩ, като каза, че завършващите кадети са пример за пъстротата на Америка. Тръмп ги призова към единство в тези сложни времена и никога да не забравят заветите на войниците от предишните поколения, които са водили "кървава война за изкореняване на злото на робството".

Снимка: БТА/АП

Той се похвали и с нарастващата военна мощ на страната, като каза, че САЩ разработват хиперзвукова ракета, която ще развива 17 пъти по-голяма скорост от сегашните аналози и ще може да поразява цели на 1600 км разстояние с точност до 36 сантиметра отклонение. Според него това ще бъде "най-бързата ракета в света".

Снимка: БТА/АП