Изтеглянето на американските военни от някои зони в Сирия открива пътя за турска военна операция, желана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, но поставя също Анкара пред огромни предизвикателства.

Турция от месеци е хвърлила око върху позициите на изток от река Ефрат на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) - водещо формирование в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава", подкрепяно и защитавано дълго време от Вашингтон, но гледано враждебно от Анкара.

След обявяването в неделя вечерта от Белия дом, че американските военни ще напуснат зоната, вече никаква пречка не стои пред Ердоган. Но пристъпването към действие би могло да се окаже рисковано.

Какво иска Турция?

Силите за защита на народа бяха авангардът на офанзивата на международна коалиция, позволила военна победа над групировката "Ислямска държава" (ИД). Кюрдските бойци бяха подкрепени от западните страни.

Но за Анкара СЗН са "терористична" групировка, също както ИД, заради тесните им връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 1984 г. кървава партизанска война на турска земя.

Днес Анкара иска да създаде "зона за сигурност" в Северна Сирия. Конкретно става дума за създаване в крайна сметка на буферна зона с дълбочина от 30 километра и ширина от близо 500 километра, простираща се от река Ефрат до иракската граница и отделяща турската граница от позициите на СЗН.

В понеделник говорителят на Ердоган Ибрахим Калън посочи, че тази "зона за сигурност" е предназначена също да приеме сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Сирийските бежанци, избягали в Турция от началото на конфликта, бушуващ в тяхната страна, са над три милиона.

Това би позволило на Анкара да убие с един куршум - два заека: да отдалечи "заплахата" от СЗН и да намали броя на сирийците, живеещи в Турция, на фона на нарастващите антисирийски настроения.

Дипломатическа победа на Ердоган?

Съобщението на Белия дом е победа за Ердоган, който "не пожали усилия, за да убеди Тръмп", подчертава Стивън Кук от американския Съвет за международни отношения.

Зелената светлина на Вашингтон дойде веднага след телефонен разговор между Тръмп и Ердоган, който е заложил на личните им отношения, за да убеди американския си колега въпреки съпротивата в средите на администрацията във Вашингтон.

От турска гледна точка, "давайки своята "зелена светлина", САЩ са създали впечатление, че са "капитулирали" пред турските искания", обяснява за АФП Жана Жабур, специалист по турска външна политика и преподавателка по политически науки в Париж.

"Това е само по себе си дипломатическа победа за Ердоган", добавя тя.

- Какви трудности?

От 2016 г. насам Турция предприе вече две операции в северната част на Сирия, като първата бе насочена едновременно срещу ИД и СЗН, а втората - изключително срещу кюрдските бойци.

Но за разлика от тези две операции, тази, която планира днес Анкара, визира центъра на зоните, контролирани от кюрдите, в които има бойци, въоръжени от Вашингтон, и калени от офанзивата срещу ИД.

Освен това новата операция, предвиждана от Анкара, е много по-значителна от гледна точка на териториален мащаб.

Това "ще създаде икономически разходи и не е сигурно, че в сегашната обстановка на рецесия в Турция, страната има средствата", отбелязва Жабур, като изтъква също риска от вътрешна съпротива от страна на едно обществено мнение, станало все по-скептично към ангажирането на страната в сирийския хаос".

"В действителност Анкара щеше да предпочете споразумение със САЩ за установяване на "зона за сигурност" на границата - сценарий, който щеше да й позволи да подели бремето с Вашингтон", според Жабур.

- Как да се реши проблемът с джихадистките пленници?

Това е голям въпрос, който занимава европейските страни, граждани от които са се сражавали в редиците на ИД, а след това стотици от тях са били пленени от кюрдските сили при краха на джихадистката групировка.

От няколко седмици Тръмп оказва натиск върху тези страни да репатрират своите граждани, пленени в Сирия, като стига дори дотам да заплашва да освободи европейски джихадисти.

Като дава разрешение за турска операция срещу СЗН, Тръмп се стреми също да прехвърли този въпрос върху Турция.

"Турция ще бъде сега отговорна за всички бойци на ИД в зоната, пленени през последните две години", посочи Белият дом в съобщението си в неделя вечерта.

Но внезапното съобщение на Тръмп остава висящ щекотливия въпрос за начините на това прехвърляне на отговорности. В понеделник Ердоган посочи, че Вашингтон и Анкара ще работят по въпроса, без да дава насоки за размисъл.

"Сега Турция ще трябва да противостои на ИД, която показва признаци на опит за прегрупиране", подчертава Кук.

Говорителят на Ердоган заяви в понеделник, че Турция "няма да остави" ИД да се завърне "под каквато и да било форма".

Превод БТА