След като миналата година поде кампания за изтегляне на въоръжените сили от Сирия, а през тази отвори въпроса за напускането на Афганистан, сега президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил изтегляне на близо 9500 военни от Германия, предаде Ройтерс, като цитира високопоставен американски представител.

Решението може да предизвика в Европа загриженост за ангажимента на САЩ към региона, отбелязва агенцията. С това броят на американските военни в Германия ще намалее от 34 500 до 25 000.

Новата стъпка е резултат на месеци на работа от страна на най-високопоставения американски военен - председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили. Тя не е свързана с напрежението между Тръмп и германската канцлерка Ангела Меркел, която осуети плановете на президента на САЩ да свика среща на Г-7 този месец.

Друг високопоставен източник от американската администрация уточни, че 9500-те военни ще бъдат изпратени другаде. Някои ще бъдат разположени в Полша и в други съюзнически страни, а част от тях ще се върнат в САЩ. Според този източник поради увеличаването на разходите за отбрана на страните от НАТО има по-малка нужда от запазване на големия американски континент в Германия. Промяната е била наредена в меморандум, подписан неотдавна от съветника по националната сигурност на Тръмп Робърт О'Брайън, но САЩ работят по него от септември миналата година.

Около 17 000 американски цивилни служители подкрепят войските на САЩ в Германия. Смята се, че Пентагонът е разположил в страната и ядрени бойни глави, припомня Ройтерс.