Страните в Европа не смятат да свалят ограниченията срещу разпространение на новия коронавирус, напротив - някои дори ги затягат. Държавните ръководители на всички страни не спират да апелират към гражданите да спазват мерките. Сол в раната сякаш сложиха туристите, завръщащи се от почивка в страна, където заразата е силна. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова съгражданите си да спазват правилата срещу разпространението на коронавируса, за да може да бъде възстановен нормалният обществен живот, предаде Ройтерс.

"Приоритетите за нас са първо икономическият живот да продължи, колкото е възможно, и да запазим работните места и затова имаме програми за стимулиране и второ, да стане възможно отварянето на училищата и старческите домове", каза Меркел. По думите й увеличаването на случаите с коронавирус в Германия се последица от по-голямата мобилност и повечето лични контакти, поради което сега не е време за допълнително облекчаване на ограничителните мерки.

Германия потвърди 1510 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие, до общо 226 914. Починалите от Ковид-19 за последните 24 часа са 7 до общо 9243.

Нидерландците няма да могат повече да си организират големи празненства у дома заради растящия брой на новите коронавирусни инфекции.

Шест гости е максимумът, заяви снощи премиерът Марк Рюте в Хага, цитиран от ДПА.

Рождени дни, забави, сватби и събирания на по питие със съседите сега са най-големият източник на инфекции, каза той.

"Затова спешно даваме на всички следната препоръка: недейте да си организирате никакви празненства у дома с по-големи групи", заяви премиерът на Нидерландия.

Вместо това нидерландците следва да празнуват групово в ресторантите, където може да бъде спазвана дистанция от 1,5 м между всеки.

За миналата седмица в страната са установени около 400 нови заразявания. Общо от началото на пандемията те са около 63 000, а около 6100 души са починали.

Ирландските власти също затягат мерките заради увеличение на инфекциите. Премиерът Михол Мартин заяви, че Ирландия е успяла да овладее разпространението на вируса чрез първоначално въведените от нея карантинни мерки, но добави, че откакто те са били отпуснати, броят на инфекциите се е покачил.

"Суровата действителност е, че последните тенденции и разпространението на вируса са много сериозни", каза той.

Новите мерки ще включват ограничаване на социалните групи до шест души при сегашни 50 и намаляване на броя на зрителите на спортните събития от 200 на 15.

За сватбите остава досегашното положение, при което на тях могат да присъстват максимум 50 души.

Новите мерки ще останат в сила поне до 13 септември.

Засегнати от новото увеличение на случаите в Ирландия са няколко нейни региона. Министерството на здравеопазването съобщи за 190 новоустановени инфекции за вчерашния ден, с което общият брой става 27 499, включително 1775 смъртни случая, свързани с вируса.

Австрия се страхува от завръщащите се от почивка

Австрийското правителство обяви най-висока степен за опасност от зараза с коронавирус на Балеарските острови, които са част от Кралство Испания. Това стана само един ден, след като завръщащите се в Австрия от обявената за особено опасна за зараза с коронавирус Хърватия, са длъжни да представят отрицателен ПСР тест не по-стар от 72 часа, като в противен случай ще трябва да се тестват до 48 часа в Австрия или да бъдат поставени под домашна карантина.

На пресконференция на федералния канцлер Себастиан Курц, министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер бе съобщено, че мярката за Балеарските острови влиза в сила от следващия понеделник, 24 август. Пристигащите от островите Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера ще трябва да представят също отрицателен ПСР тест не по-стар от 72 часа, в противен случай - да направят теста най-късно до 48 часа след влизане в Австрия или да бъдат поставени под домашна карантина.

Допълнително по австрийската граница ще бъде засилена охраната от полицаи и войници, които ще извършват проверки на пристигащите.

Непопулярната мярка в разгара на летния сезон федералният канцлер обоснова с нарастващия брой на заразените с коронавирус в тези страни и съответно нарасналия брой на заразените австрийци, връщащи се от отпуск. За извършване на проверките са включени допълнително 500 полицаи, в готовност да окажат помощ са и 800 военнослужещи.

За завръщащите се от Хърватия, една от предпочитаните дестинации за лятна почивка на австрийците, са организирани пунктове за извършване на безплатни тестове. Както съобщи министърът на здравеопазването, досега в тези пунктове са били проверени 7000 души.

По данни на министъра на вътрешните работи е запланувано засилване на контрола в провинциите Каринтия и Тирол, което се прави с цел да се отнеме възможността на завръщащите се от държавите от Западните Балкани да избегнат проверките, минавайки през Словения.

Полицията и здравните власти ще контролират заедно, заяви министърът на вътрешните работи. В момента в страната под карантина се намират 20 000 души и полицията контролира дали тя се спазва. Той припомни, че за нарушаване на карантината се налага глоба от 1450 евро. А ако при това нарушение е заразено и друго лице, нарушителят се подвежда под съдебна отговорност по член от наказателния кодекс.