Най-малко 800 души са умрели по света заради дезинформация във връзка с коронавируса през първите три месеца на тази година, твърдят изследователи.

Изследване, публикувано в Американското списание за тропическа медицина и хигиена, стига до извода, че около 5800 души са били приети в болница в резултат на невярна информация в социалните медии.

Дезинформацията, подхранвана от слухове, стигма и теории на конспирацията, може да има сериозни последици за индивида и общността, ако получи приоритет пред насоките на властите, които са базирани на доказателства.

Проучване: как да се отсее фалшивото от истината

Мониторингът на данните в социалните медии се смята за най-добрия метод за проследяване на слуховете в реално време и като възможен начин за отсяване на дезинформацията и намаляване на стигмата. Въпреки това откриването, оценката и реакцията на слухове, стигма и теории на конспирацията в реално време са предизвикателство, отбелязват в своето изследване наблюдателите.

Те са проследили и слухове, стигма и конспиративни теории, свързани с COVID-19, циркулиращи в онлайн платформи, включително уебсайтове на агенции за проверка на факти, Facebook, Twitter и онлайн вестници, както и тяхното въздействие върху общественото здраве. Информацията е извлечена между 31 декември 2019 г. и 5 април 2020 г.Направен е анализ на съдържанието на новините, за да се сравнят и съпоставят с данните, събрани от други източници.

В изследването се описва всичко: изброяват се много случаи на слухове, на стигма и на конспиративни теории; посочват се страните, от които идват, опасностите, тяхното пагубно влияние. Представяме една малка, но важна част от изводите.

Проучването стига до 2311 съобщения за слухове, стигма и теории на конспирацията на 25 езика от 87 държави. От тях 2049 (89%) от съобщенията са класифицирани като слухове, 182 (7,8%) като теории на конспирацията, а 82 (3,5%) като стигма.

Сред всички проследени информации, 24% са свързани с болест, предаване на вируса и смъртност; 21% мерки за контрол; 19% за лечение и излекуване; 15% за причината за заболяването, включително произхода; 1% за насилие; и 20% - други. От изследваното съдържание на 2276 текста: 1856 твърдения се оказват неверни (82%), 204 са верни (9%), 176 са подвеждащи (8%) и за 31 няма доказателства (1%).

Повечето от слуховете, стигмата и теориите за конспирация идват от Индия, САЩ, Китай, Испания, Индонезия и Бразилия.

Каква е опасността

Разпространението на слухове, стигма и теории на конспирацията не засяга само хората (индивидите), но може да има последствия и на обществено ниво, включително върху здравната система. Слухът за пълно блокиране се разпространи в няколко страни по света, което предизвика паническо изкупуване на различни стоки. Предизвикването на паника повиши цените, а основните стоки като маски за лице, дезинфекциращи препарати и тоалетна хартия се оказаха недостъпни за много хора. Поради крайния недостиг на предпазни маски и средства за дезинфекция на ръцете, паниката може да е допринесла за предаването на COVID-19 в болници и домове в някои страни по света.

Докъде се стига: до фатални резултати

Слуховете могат да се маскират като надеждни стратегии за предотвратяване и контрол на инфекцията и да имат потенциално сериозни последици, ако имат приоритет пред насоките, основани на доказателства. Например, популярен мит, че консумацията на високо концентриран алкохол може да дезинфекцира тялото и да убие вируса, циркулира в различни части на света. Повярвали на тази дезинформация, приблизително 800 души са починали, докато 5876 ​​са били хоспитализирани; 60 души са ослепели напълно след консумация на метанол, приели го като дезинфектиращ препарат на основата на алкохол за лечение на COVID-19.

Подобни слухове са причинили 30 смъртни случая в Турция. По същия начин в Катар двама здрави мъже погълнаха дезинфектант за ръце. В Индия 12 души, включително пет деца, се разболяха, след като пиха течност, произведена от токсичното семе Датура (местното растение ummetta) като лек срещу коронавирусната болест. Съобщава се, че жертвите са гледали видео в социалните медии, в което се казва, че семената на Датура създават имунитет срещу COVID-19.

Защо експертите включиха и стигмата

Стигмата и опасенията от дискриминация също могат да допринесат за разпространението на инфекция. Заразените могат да премълчат за своите симптоми, когато посещават болници, което застрашава здравните работници, особено тези в някои региони, които лекуват пациенти с минимална лична защитна екипировка - дава се пример с Бангладеш.

Поради страха от стигмата хората също така избягват скрининг, който може да разпространи смъртоносното заболяване. По време на тази пандемия има многобройни съобщения за вербално и физическо насилие срещу хора от Азия и хората, включени в здравни дейности. Стигматизираните хора са уязвими - изправени пред социално изключване, физическо насилие. Сред тях има здравни работници - насилие е насочвано и към тях, и към лечебни заведения.

Слуховете, стигмата и конспиративните теории имат потенциал за намаляване на доверяването към правителствата и международните здравни агенции.