Италианската полиция започна разрушаването на осем вили, построени незаконно в предградие на Рим от известния с насилието и вкуса си към кича мафиотски клан от ромски произход Казамоника, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Вчера властите конфискуваха къщите.

Снимка: AP/БТА

"Днес започваме да рушим първите две вили", заяви кметът на италианската столица Вирджиния Раджи, докато общинската полиция вадеше последните мебели от къщите, украсени с позлатени статуи на животни, свещници и фрески.

Снимка: AP/БТА

"Това е сериозен удар срещу организираната престъпност. Операцията е за разрушаване на незаконни къщи, недосегаеми в продължение на 30 години. Няма да спрем, докато тази територия не бъде върната на гражданите" на Рим, добави Раджи, която подчерта, че акцията е историческа.

Една от жителките на луксозните къщи крие лицето си

Снимка: AP/БТА

Построените без разрешително вили се намират в квартал Куадраро, в източната част на Рим. Вчера от тях бяха принудително изведени техните около 30 обитатели.

В операцията участват над 600 полицаи с коли и автобуси.

"Днес е хубав ден за жителите на Рим. Ще възстановим законността, правилата, дисциплината и сигурността. Това е послание към всички италианци - законите отново се спазват.", отбеляза доволен министърът на вътрешните работи и водач на крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини, който дойде лично да инспектира акцията.

Снимка: AP/БТА

Някои от вилите са построени в райони с археологически находки и дори включвали цели елементи от историческия акведукт "Феличе" от 16 век, припомня БНТ.

Преди време погребението на един от босовете се състоя под звуците на музиката от "Кръстникът", а над опечалените хеликоптер разпръскваше листенца от рози. На плакат пишеше - "Ти превзе Рим, сега ще превземеш Рая."

Фамилията Казамоника, която доминира престъпния свят в югоизточните части на Рим в продължение на десетилетия. През юли в същите тези къщи бяха арестувани 33 членове на клана.