Британският премиер Борис Джонсън предупреди употребяващите наркотици, че "няма къде да се скрият", тъй като обмисля конфискуване на паспорти и шофьорски книжки на тези, които бъдат заловени да употребяват наркотици, пише вестник "Таймс".

Съгласно правителствените планове лицата, заловени с наркотични вещества, ще бъдат насърчавани да преминат курсове за информираност от вредата на наркотиците, подобни на курсовете за информираност за карането с висока скорост. Тези, които отказват да минат такова обучение, ще бъдат изправени пред редица по-строги административни наказания, включително отнемане на паспорта или шофьорската книжка, и по-големи глоби. Според премиера така трябва да се наказват онези, за които наркотиците - като кокаина, са начин на живот.

Плановете са част от десетгодишна стратегия за ограничаване на предлагането и търсенето на незаконни наркотични вещества във Великобритания. Очаква се допълнителни 300 милиона лири да бъдат дадени на полицията за справяне с проблема с наркотиците през следващите три години. Половината от парите ще отидат за премахване на 2000 линии за доставка до 2024 г., докато останалите ще бъдат насочени към други подходи за борба с наркотиците като използването на тестове при арест. Допълнителни инвестиции ще бъдат насочени и към нов план за финансиране на лечение и възстановяване на зависими.

Министерството на вътрешните работи обеща 800 милиона британски лири, инвестирани в услуги за рехабилитация и възстановяване. Министър-председателят заяви, че няма да декриминализира наркотиците, защото според него няма доказателства, че това е най-добрият начин за намаляване на консумацията. Стратегията използва подхода на моркова и тоягата, който ще предложи "път за възстановяване на зависимите" и "шанс за покаяние за случайни потребители", но и по-строг подход към тези, които отказват и двете.

Проектът Project Adder, който включва проследяване на пристрастяването, отклоняване, прекъсване и възстановяване, е изпробван в десет области на Обединеното кралство. Той е дал добри резултати в случаите с най-висока степен на злоупотреба с наркотици и е успял да насочи упоритите нарушители към предлаганите услуги за лечение.

В забележки, публикувани от Даунинг стрийт онзи ден, Джонсън каза, че "стратегията ще атакува доставките и ще разруши модела, с който престъпниците печелят от нещастието на хората, а тези, които нарушават закона, няма къде да се скрият." Джонсън заяви, че правителството ще намери нови начини да санкционира разпространителите, тъй като настоящите възпиращи мерки не са достатъчно ефективни, за да се спре търсенето на наркотични вещества. Пред вестник "Сън" в неделя премиерът посочи, че ще бъдат прилагани наказания, които ще пречат на нормалния живот на нарушителите като отнемане на паспорти и шофьорски книжки.

Стратегията е предназначена да обърне тенденцията на рязкото нарастване на престъпленията с наркотици. Миналата година полицията в Англия и Уелс е регистрира 175 000 престъпления с наркотици, което е ръст от 13 процента. В Англия има повече от 300 000 пристрастени към хероина и крека, които са отговорни за почти половината от престъпленията, свързани с наркотици. Всеки трети в затвора е наркозависим. Половината от всички убийства и половината от другите по-леки престъпления като кражби, кражби с взлом и грабеж, са свързани с наркотици.

Полицията ще бъде принудена да предприеме нови мерки за затваряне на мрежи за търговия с наркотици, като използва данни от телефоните на дилъри за идентифициране и подкрепа на зависими. Употребяващите наркотици, открити на телефона на дилър, ще бъдат насочвани със съобщения да спрат употребата на незаконни вещества и да потърсят подкрепа. Тази тактика, която вече е използвана в някои райони от полицията, има за цел да предупреди хората, че не са анонимни, когато купуват незаконни наркотици, каза източник, запознат със стратегията.

Допълнителни 145 милиона лири ще бъдат дадени на полицията за постигането на нова цел - прекъсване до 2024 г. на т.нар общински телефонни номера или линии, използвани от трафикантите за разпространение на наркотици, обикновено в по-малките населени места.

През 2019 г. Националната агенция по престъпността посочи , че има около 1000 телефонни линии или центрове, като по-голямата част са в Лондон, Уест Мидландс и Мърсисайд. Всеки такъв "кол център" прави годишна печалба над 800 000 лири. Новата цел на премиера за затваряне на 2000 такива линии предполага, че броят им се е увеличил през последните две години.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че тази стратегия ще помогне да се преследват безмилостно линиите за доставка и това ще направи улиците по-безопасни. Ивет Купър, вътрешният министър в сянка, заяви, че всяко действие от страна на правителството трябва да бъде достатъчно съществено, за да даде резултат и отстрани щетите, които са причинени. По-късно пред Би Би Си тя заяви, че всичко това се случва в резултат от намаляване на броя на полицаите в кварталите и заради проблеми със съдебното преследване.

Наркотици в британският парламент

Междувременно британските парламентарни власти извикаха тази нощ полиция, след като вестник съобщи, че следи от кокаин са били открити на множество места в парламента, предаде Асошиейтед прес. Председателят на долната камара на британския парламент Линдзи Хойл каза, че се е свързал с полицията, след като в. "Сънди таймс" съобщи, че в сградите на парламента се употребяват нелегални субстанции.

Според вестника тестове с натривки за засичане на наркотици са открили следи от кокаин на 11 места, достъп до които имат само акредитирани в парламента законодатели, служители и журналисти, включително в тоалетна близо до кабинета на премиера Борис Джонсън.

„Сведенията за употреба на наркотици в парламента, получени от "Сънди таймс", предизвикват дълбоко безпокойство и аз ще ги поставя на вниманието на столичната полиция тази седмица", каза Хойл в свое съобщение. "Очаквам да видя цялостно и ефективно прилагане на закона", добави той.

Говорителят на Джонсън Макс Блейн каза днес, че съобщенията "са обезпокоителни".

Министърът, отговарящ за полицията, Кит Молтхаус каза, че съобщенията за употреба на наркотици в парламента не го изненадват. "Очевидно там работят няколко хиляди души и аз бих бил изненадан, ако сред тях няма няколко потребители на наркотици, за които това е начин на живот", каза той пред телевизия "Скай нюз".