Британската полиция повдигна обвинение срещу Грета Тунберг, след като шведската екоактивистка и други хора бяха арестувани по време на протест пред хотел в Лондон, където се провеждаше конференция с участието на представители на петролни и газови компании, предаде Ройтерс.

На Тунберг е повдигнато обвинение в нарушаване на обществения ред, тъй като не е спазилa указанията, които според полицията са били наложени, за да се предотвратят "сериозни неудобства за обществото, хотела и гостите".

Тя бе освободена под гаранция и ще трябва да се яви в съда на 15 ноември, добавя БТА.

На още 25 души също са с повдигнати обвинения във връзка с вчерашния протест, добави полицията.

Грета Тунберг се превърна в лицето на младите екоактивисти по света, след като през 2018 г. започна да организира ежеседмични протести пред шведския парламент.

Тази година 20-годишната екоактивистка бе задържана от полицията или отстранена от протести в Швеция, Норвегия и Германия, отбелязва Ройтерс.

На видеоматериал от вчера се вижда как Грета Тунберг носи значка с надпис "Не на парите от петрол" и стои спокойно, докато двама полицаи разговарят с нея, а единият от тях я държи за ръката.

Появиха се и снимки, на които Тунберг се качва в полицейски бус.

В началото на тази година тя беше сред задържаните на днешния протест срещу разрушаването на германското село Люцерат, докато протестираше при откритата въглищна мина Гарцвайлер 2.

Тунберг заяви тогава, че Германия е един от най-големите замърсители в света и затова трябва да ѝ се търси отговорност. Тя нарече разрушаването на германското село "предателство на сегашните и бъдещите поколения".