Екоактивистката Грета Тунберг е била задържана днес от полицията в Лондон, съобщи свидетел на Ройтерс, след като е говорила пред протестиращите на демонстрация срещу петролните и газовите компании, проведена в центъра на града.

Тунберг, която се превърна в лице на млади активисти за климата по света, след като през 2018 г. организира ежеседмични протести пред шведския парламент, тази година е била задържана от полицията или отстранявана от протести в Швеция, Норвегия и Германия, припомня БТА.

Видеозапис показва, че Тунберг, носеща значка с лозунга "Вън парите от петрол!", стои спокойно, докато двама полицаи разговарят с нея. Единият от тях я държи за ръката.

През юли активистката за климата беше глобена от шведски съд, след като беше призната за виновна за неизпълнение на полицейски заповеди по време на протест предишния месец. Тогава Тунберг и други хора са блокирали движението в Малмьо и не са се подчинили на полицейските заповеди да напуснат.

В началото на тази година тя беше сред задържаните на днешния протест срещу разрушаването на германското село Люцерат, докато протестираше при откритата въглищна мина Гарцвайлер 2. 

Тунберг заяви тогава, че Германия е един от най-големите замърсители в света и затова трябва да ѝ се търси отговорност. Тя нарече разрушаването на германското село "предателство на сегашните и бъдещите поколения".