Бившият министър на отбраната на Грузия Иракли Гарибашвили бе утвърден от парламента за нов министър-председател, предаде ДПА.

Той заменя на поста подалия оставка миналата седмица Гиорги Гахария.

Гахария се оттегли от поста след едва два месеца на власт на фона на ескалиращата политическа криза след парламентарните избори през октомври, белязани от твърдения за измами.

Парламентът избра вчера нов кабинет с подкрепата на партия "Грузинска мечта", въпреки бойкота на опозицията.

Грузинската опозиция бойкотира работата на парламента още от изборите, които твърди, че са фалшифицирани.

Депутатите обаче показаха склонност да преговарят с правителството за уреждане на кризата. Опозиционният политик Ника Мелия призова за намаляване на напрежението, но повтори призива си за нови избори, срещу каквито се обяви управляващата партия.

Формацията на Гахария "Грузинска мечта" победи на изборите и не желае нов вот. Ситуацията ескалира неотдавна, когато Мелия бе задържан по обвинение, че е организирал прояви на насилие по време на демонстрациите, които разтърсиха страната в продължение на близо седмица през 2019 г. и може да бъде осъден на 9 години затвор, отбеляза Франс прес.

Обръщайки се към депутатите преди вчерашния вот, Гарибашвили каза, че правителството ще арестува Мелия и че той няма да избегне съд.

Гарибашвили бе непознат в политиката, преди да бъде лансиран през 2012 г. от влиятелния олигарх и основател на партията Бидзина Иванишвили. Гарибашвили след това ръководи правителството от 2013 г. до 2015 г.

Иванишвили често е смятан за силния мъж на Грузия, въпреки че не заема никакъв официален пост.