Опозицията в Грузия призова за произвеждане на предсрочни избори, след вчерашната оставка на премиера Гиорги Гахария, който напуска поста в разгара на политическа криза след съдебна заповед за задържане на опозиционния лидер Ника Мелия, предаде Франс прес.

Опозиционерът Ника Мелия - лидер на партия "Единно национално движение" (ЕНД), основана от живеещия в изгнание бивш президент Михаил Саакашвили, е обвинен от правосъдието в призиви за щурмуване на парламента през 2019 г.

Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" обяви, от своя страна, че предлага за премиерския пост кандидатурата на 38-годишния министър на отбраната и бивш министър-председател Иракли Гарибашвили.

Тази номинация бе определена като "смешна" от Ника Мелия, който увери, че оставката на премиера означава, че "с "Грузинска мечта" е свършено, и че предсрочните избори са неизбежни".

"Властта в Грузия ще се смени по мирен начин и много скоро", заяви опозиционерът.

Опозицията в Грузия настоява за предсрочни избори от спорните избори през октомври, спечелени с малка разлика от "Грузинска мечта" - партия, основана от най-богатия човек в страната Бидзина Иванишвили, за когото се смята, че продължава да ръководи задкулисно, дори след като се оттегли от политиката.