Роботът с човешко лице е конструиран от лондонската фирма "Shadow Robot Co", като синтетичните части - иновативни разработки в сферата на бионичните телесни части и изкуствените органи, са предоставени от 17 производители от цял свят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бионичният мъж е висок 183 сантиметра и тежи 77 килограма. Роботът струва 1 милион долара и е направен с 28 изкуствени телесни части, сред които панкреас, бял дроб, далак и кръвоносна система - повечето от които ранни прототипи.

ВИДЕО >>

Лицето на бионичния мъж е моделирано по това на д-р Бертолт Майер, социален психолог от университета на Цюрих, който е роден без долната част на едната ръка и разчита на изкуствен крайник.

Бионичният мъж се контролира дистанционно от компютър, а движенията на крайниците му се направляват от безжични връзки. Интелектът му е ограничен до компютърна програма за разговор, подобна на гласовия асистент "Siri" на "Apple".

Роботът е програмиран с личността на 13-годишно момче от Украйна, така че от него не трябва да се очакват големи комуникативни умения, обяснява Робърт Уорбъртън, един от дизайнерите от лондонската фирма.

Желаещите да видят бионичния мъж имат на разположение цялата есен, през която той ще остане във вашингтонския музей.