Два живота бяха спасени при съвместна операция между българския модул за издирване и спасяване и местни екипи.

"Участвахме в спасяването на 4-годишно дете и на възрастен мъж. Днес беше успешен ден за нас", съобщи пожарникарят главен инспектор Калоян Дончев от българския спасителен модул в Турция, който се намира в района на град Бесни.

Той добави, че лекарят в екипа им е консултирал спасяването на живота на още един човек. Доктор Йолов пряко е участвал в сложна хирургична и животоспасяваща интервенция. Благодарение на неговите действия, пострадалият е получил втори шанс да оцелее.

Главен инспектор Дончев смята, че все още има шанс да бъдат спасени хора, останали под срутени от земетресението сгради

"Има още шанс и то доста голям шанс. Планирано е да останем около десет дни. Ако се наложи, можем да остане и повече. Не е лесно, но в крайна сметка дошли сме тук да помогнем и това е основната ни цел, така че даваме всичко от себе си", каза Дончев по БНР.

Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт.

Общо 78 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са на територията на Турция в момента и са изградили своя лагер на стадиона в Бесни, съобщиха от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Екип от 22-ма спасители, сред които е и лекар от Медицинския институт на вътрешното министерство, са участвали днес в спасителни дейности в района. Всички действия на българските пожарникари и спасители се координират с представители на местната власт.

Вижте снимки >>

В помощ на първия екип днес заминават още 20 доброволци, които ще летят с турските авиолинии.

Екипите на Българския Червен кръст, съвместно с екипа на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община, работят в района на град Адана. До момента те са извършвали дейности по издирване и спасяване на три места.