Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря поотделно вчера с азербайджанския президент Илхам Алиев и с премиера на Армения Никол Пашинян за положителните стъпки, предприети от двете страни за постигане на мирно споразумение, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Държавния департамент.

Блинкън е цитирал преките преговори между лидерите и външните министри на Азербайджан и Армения и е призовал страните да продължат да осъществяват "обвързани със срокове и измерими стъпки в подкрепа на мирния процес", се казва в изявлението, добавя БТА.

В разговора си с Алиев Блинкън е приветствал освобождаването от Азербайджан на 17 арменски военнопленници.

В дискусиите си с двамата лидери Блинкън отново е заявил подкрепата на САЩ за ясно очертаване на границите, за транспортните връзки, за идентифициране и връщане на изчезнали лица, връщане на пленници и други въпроси.

Държавният секретар "изтъкна важността на разговорите за правата и сигурността за жителите на Нагорни Карабах и нуждата двете страни да спазват прекратяването на огъня и да се съсредоточат върху постигнато в преговори споразумение като единствен път към траен мир", посочи Държавният департамент.

На 7 октомври Армения и Азербайджан се съгласиха Европейският съюза да изпрати цивилна мисия по границата на двете страни - в районите, където миналия месец избухнаха най-тежките сражения между двете бивши съветски държави от 2020 г. насам, взели над 200 жертви.

В разговора си с Пашинян Блинкън е приветствал плановете за цивилна мисия на ЕС по границата, отбеляза Държавният департамент.