Специалисти по съдебна медицина са идентифицирали 14-те жертви на пожара в COVID болницата в Тетово, Република Северна Македония, предаде Асошиейтед прес. Дванайсет от загиналите са били пациенти в болницата, а двама са били близки, които са били на посещение в лечебното заведение.

Пожарът в болницата в Тетово избухна в сряда вечерта, като за минути унищожи целия модулен COVID център. Причината все още не е известна, но се предполага, че става въпрос за нещастен случай. Свидетели и официални лица съобщиха, че преди пожара се е чула експлозия.

Прокуратурата съобщи, че загиналите са шестима мъже и осем жени на възраст от 29 до 78 години, като още 12 души са ранени.

Ръководителят на болницата Гзим Нуредини е заявил, че огънят се е разпространил много бързо.

"Всичко продължи между три и пет минути", е заявил той.

Представители на прокуратурата от Тетово и Скопие събират видео материали от болницата и околностите, като се опитват да установят причината за пожара с помощта на електроинженери. Освен разпитите на медицинския персонал, е иззета и строителна документация на обекта, за да се провери за евентуални пропуски.

В Северна Македония през миналата година са построени деветнайсет полеви болници със средства от Световната банка. Според министъра на здравеопазването Венко Филипче всички са изградени в съответствие с изискванията за строителство и стандартите, определени от Световната банка..

Правителството съобщи, че екип от Германската федерална криминална полиция ще пристигне в страната, за да участва в разследването.

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски разследването ще приключи в рамките на пет дни, а според досегашните информации няма данни за умишлено предизвикване на пожара, посочва АП.