Петима прокурори от Тетово и Скопие разследват причините за пожара в модулната болница за КОВИД-19 в Тетово снощи, предаде МИА.

Министерството на здравеопазването съобщи, че по време на пожара в болницата е имало 26 пациенти, 14 са загинали (първоначално бе съобщено за 10 жертви), а 12 са прехвърлени в болницата в Тетово и животът им не е в опасност. Няма пострадали медицински лица.

Пожарът избухна около 21 часа местно време снощи и за кратко време изгоря целият КОВИД-център. В гасенето участваха над 30 пожарникари със седем коли. Пожарът бе угасен за около половин час.

Прокурорите са поискали аутопсията на 14 жертви, като до момента са приключени четири, но не е изключено в хода на разследването да бъдат открити още, съобщи изданието МКД.мк., цитирано от БТА.

За някои от жертвите ще бъде необходим ДНК анализ, за да се установи тяхната самоличност. Според първоначалните сведения, сред загиналите няма медицински персонал.

Към момента няма данни за загинали или пострадали български граждани при пожара, съобщиха от МВнР у нас. Посолството ни в Скопие е в контакт с местните власти и следи с повишено внимание ситуацията.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче от снощи се намира на място в Тетово.

Експлозия е причинила пожара в ковид болницата в Тетово, съобщи във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев. Тепърва обаче ще се разследват причините за трагедията.

Засега няма информации свързан ли е пожарът с прекъсване на тръби за кислород. Няма и потвърждение на медийните информации, че възможни пропуски при изграждането на болницата може да са причина за пожара. Министерството на здравеопазването заяви, че мобилните болници в страната са изградени по всички приети стандарти.

В Тетово бе обявен тридневен траур от днес до 11 септември за жертвите на пожара. Редица прояви в страната бяха отменени поради трагедията. Кабинетът на президента Стево Пендаровски съобщи, че планираните прояви по повод 8 септември, Деня на независимостта, са отменени. По-рано и други институции отмениха планираните мероприятия.

Червеният кръст изрази съболезнования на семействата на загиналите и ранените граждани и обяви, че ще отпусне еднократна парична помощ на семействата на загиналите в размер на 30 000 денара. /едно евро се разменя за 62 денара/.

Съболезнования изпратиха Европейският съюз, министерството на външните работи на Гърция, сръбският президент Александър Вучич, който е предложил помощ в справянето с последиците, албанският президент Илир Мета и други.