"Акмал Шейх бе осъден за тежко престъпление - наркотрафик. Количеството хероин, което е донесъл в Китай е било 4030 грама, достатъчно за причиняване на 26 800 жертви и застрашаване на многобройни семейства", заявява посолството в поместено в сайта му изявление.

В него се казва още, че правата на Шейх са били спазени през цялата съдебна процедура, която е завършила с екзекуцията му по-рано днес. Нямало данни в медицинските документи за предполагаемото му душевно заболяване.

"От хуманитарни съображения бяха издадени визи на двама от братовчедите на Шейх в деня след Коледа и те имаха възможността да се срещнат с него в Китай", се уточнява в изявлението.

Посолството посочва, че китайското обществено е настроено силно отрицателно към наркотрафикантите. Според неотдавнашно допитване по интернет 99% от анкетираните подкрепили решението на съда да осъди британеца на смърт.

"Съдебните системи на Китай и Великобритания може да са различни, но това не би трябвало да е пречка за подобряването на двустранните ни отношения въз основа на взаимното уважение", завършва изявлението на китайското посолство в Лондон.

По-рано днес Европейският съюз остро разкритикува екзекуцията на британския гражданин и призова за премахване на смъртното наказание.

Според неправителствената организация за правна помощ "Реприйв" със седалище в Лондон, 53-годишният Шейх е първият екзекутиран в Китай европеец за последните 58 години.