Непознат вид тревопасен динозавър със защитни шипове по гръбнака бе открит в южния аржентински район Патагония, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Динозавърът е наречен Bajadasaurus pronuspinax. Той е от семейство дикреозаври и е живял преди около 140 милиона години в същия район на южноамериканския континент, където подобни находки са често срещано явление. Например през 1993 година по тези места са намерени останките на гигантозавър - Giganotosaurus Carolinii, който се счита за един от най-големите хищници на всички времена.

Изключително дългите и остри шипове по врата и гърба на баядазавъра и на амаргазавъра - Amargasaurus cazaui (друг вид дикреозавър), сигурно са служели за защита от хищници, счита Пабло Галина от КОНИСЕТ - аржентински съвет за научни и технически изследвания и Университета "Маймонидес" в Буенос Айрес.

Откритието е публикувано в научното списание "Nature".

Черепът и гръбнакът на праисторическото животно са реконструирани и изложени в Центъра за наука и култура в аржентинската столица.

Шиповете са били обвити с кератиново покритие, предпазващо ги от счупване, подобно на рогата на много бозайници, обясни палеонтологът