Най-малко двама френски надзиратели бяха убити, а трима - ранени тежко, след като въоръжени мъже атакуваха днес затворнически микробус, за да освободят затворник, предаде Ройтерс, позовавайки се на полицията.

В момента е в ход голяма операция по издирване на нападателите и избягалия затворник. Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети каза, че двама от ранените служители са в особено критично състояние.

Затворникът е бил превозван между градовете Руан и Еврьо в Нормандия, когато избухнала престрелка. Атаката е извършена около 09:00 ч. (10:00 ч. българско време) на пункт за плащане на пътни такси в Инкарвил в северния френски департамент Йор в Нормандия.

"Използваме всички средства, за да открием тези престъпници. По мое разпореждане са мобилизирани няколкостотин полицаи и жандармеристи", написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в платформата "Екс".

На снимки в социалните мрежи се виждат най-малко двама мъже с маски и автоматични оръжия близо до горящ джип. Изглежда, че автомобилът с двойно предаване се е врязал в предната част на затворническия микробус.

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед Амра. Полицейски източник съобщи, че мъжът е заподозрян в поръчителство на убийство в Марсилия и има връзка с влиятелна улична банда в южния френски град.

Престъпленията, свързани с наркотици, се увеличават в цяла Европа. Марсилия се е превърнала в център на насилието между улични банди във Франция, като особено жестока е войната между клановете, занимаващи се с наркотрафик, отбелязва Ройтерс.

Президентът Еманюел Макрон определи случилото се като шок за всички и увери, че се работи за разкриването на нападателите.

"Атаката от тази сутрин, която отне живота на двама служители на затворите, е шок за всички нас. Целият народ застава до техните семейства и колегите им. Впрегнали сме всички усилия, за да открием извършителите на това престъпление, така че да има справедливост в името на френския народ", написа Макрон в "Екс".

Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание и от френския парламент.