Големите китове сейвали, които бяха изчезнали от патагонския бряг на Аржентина, се завърнаха обратно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Преди век тяхната популация е силно засегната заради лов. Тяхното връщане показва, че животинските видове могат да се възстановяват, когато се въвеждат защитни мерки.

През 20-те и 30-те години на миналия век китоловни кораби по крайбрежието на Аржентина и извън него намаляват тяхната популация. През последните 50 години глобалните забрани за улов на китове с търговска цел помагат броят на сейвалите и други видове да се възстановят.

"Всъщност те не изчезват напълно, а намаляват дотолкова, че никой не ги вижда. Това се случва поради интензивния лов", каза Мариано Коскарела, биолог и изследовател на морските екосистеми в аржентинския Национален съвет за научни и технически изследвания CONICET.

Коскарела допълни, че са необходими десетилетия, за да се възстанови числеността на китовете дотолкова, че да бъдат забелязани отново. Това започва да се случва едва през последните години. "Бяха необходими повече от 80 години", каза той. "Китовете се размножават на всеки две или три години, така че са нужни почти 100 години, за да достигнат значителна численост и хората да разберат, че са там."

Миналият месец екип от учени работи по поставянето на сателитни проследяващи устройства, за да се картографират миграционните модели на китове сейвали. Записани са кадри от лодки, дронове и под водата.

"Считаме това за успех за опазването на природата в световен мащаб", каза Коскарела, като добави, че световният мораториум върху лова на китове е от решаващо значение за подобряване на числеността. Той добави, че оттеглянето на страните от това споразумение ще застраши възстановяването.

"След лова, който намали популацията на китовете до минимум, почти 100 години по-късно видът започна да се възстановява и сега те идват на същите места, на които са били преди."