Целта е да се предотвратят пътно-транспортни произшествия, да се освободи време на хората и да се намалят въглеродните емисии чрез тотална промяна на употребата на колите, пише в сайта на компанията инженер Себастиан Трън, представен от в. "Ню Йорк таймс" като съосновател на системата за илюстрирани със снимки улични планове Street View.

Използваните за експеримента автомобили са шест Toyota Prius и една Audi TT, управлявани от разстояние от специално подготвени оператори. Колите са били оборудвани с видеокамери, радари и лазерен приемник, за да могат да получават данни за околната среда и другите участници в движението,  както и да разполагат с подробни карти, за да достигнат местоназначението си.
Те са изминали общо 224 000 километра по големите магистрали на Калифорния.

Според специалистите тези коли са по-безопасни, защото реагират по-бързо от хората, както и защото избягват зад волана да се озове пиян или дремещ водач, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Google не е съобщил как възнамерява да използва откритието си, се казва в публикацията.

Компанията отбелязва, че от съображения за сигурност зад волана на използваните коли е имало  водач, за да може да поеме управлението при необходимост, в тях е имало и компютърен специалист, за да проверява изрядността на системите.

Според "Ню Йорк таймс" е имало един единствен инцидент, когато една Гугъл кола била  блъсната отзад на червен светофар.