Устройството представлява кутия, подобна на тези за цифрова телевизия.
Това е първото навлизане на Cisco в сферата на домашните видеоконферентни системи - досега тя се владее от безплатни PC-базирани услуги като Skype.

Cisco казва, че устройството "Umi" (това следва да се чете като "ю-ми“, от англ. "you me“ - "ти аз“) ще включва камера и TV декодер и ще се контролира с  дистанционно.

Джаджата ще даде на потребителите възможности като например записване на видео съобщения във времето, в което не са вкъщи. За да ползват тази система, потребителите трябва да да имат бърза интернет връзка и телевизор с висока разделителна способност.

Фирмата-създател на системата подчертава, че устройството генерира изображение с висока разделителна способност, реалистично видео и висококачествен звук, но доброто качество зависи и от скоростта на широколентовата връзка в дома.

За видео с висока резолюция, "Umi“ се нуждае от интернет връзка, осигуряваща скорост на качване и сваляне не по-малка от 1,5 мегабита в секунда. За по-хубавата "1080p" резолюция обаче "Umi“ изисква връзка с 3,5 мегабита скорост на качване и на теглене.

И докато потребителите най-вероятно ще се поколебаят дали наистина имат нужда от такова устройство в дома си, тези, които са вече убедени, че "Umi“ има бъдеще и трябва да се наложи на пазара, са кабелните оператори, които в подобни нови услуги виждат добър мотив за клиентите да преминат към тарифни планове с по-голям капацитет на интернет-връзката.