В редакцията на wired.com са уверени, че глобалната мрежа оказва огромно влияние за разпространението на демокрацията по целия свят и затова трябва да бъде отличена с престижната награда. Интернет поощрява диалога и помага за постигане на консенсус чрез общуване, отбелязва Forbes. Очаква се мащабна кампания в поддръжка на глобалната мрежа, уточнява TechNews.bg.

По принцип комитетът, връчващ Нобеловата награда за мир, пази в тайна за 50 години предложенията, които за тази година трябваше да бъдат направени до 1 февруари, припомня британският всекидневник, цитиран от БТА. Въпреки изискването за пазене на тайна, някой от хората, направили предложенията, споделиха кой биха искали да спечели Нобеловата награда за мир.

Нобеловата лауреатка за мир, иранската адвокатка и правозащитничка Ширин Ебади е предложила интернет, защото глобалната мрежа насърчава диалога  и демокрацията. Норвежкият политик Ерна Солберг е предложила руската правозащитна организация "Мемориал" и нейната лидерка Светлана Ганушкина. Бившият президент на Чехия Вацлав Хавел е предложил китайския дисидент Лю Сяобо.