Фондацията беше създадена през 2008 г. от Nokia Corp., най-големия производител на Symbian телефони, която по-късно купи консорциума, разработващ софтуера. Сега компанията реши, пък да "подари“ софтуера, за да го направи по-популярен сред другите производители. Лий Уилямс, изпълнителен директор на фондацията, казва, че това е най-големият случай на преминаване на комерсиален, собственически софтуер в софтуер с отворен код.

Преходът значи, че програмният код ще е достъпен за всекиго. Софтуерът Symbian се използва на над 330 милиона телефона по света. В последно време той е заплашен от все по-силната конкуренция от страна на нови платформи, като например Android (свободно достъпна още от създаването си).

Според някои анализатори Symbian, която има 10-годишна история на развитие, напоследък изглежда остаряла, изостава в развитието си и не поддържа някои функции, които в днешно време са направо задължителни, като например бораавенето със сензорните екрани. Версията с отворен код е известна като Symbian 3 и е наследник на предишни версии като 60-та серия и 40-та серия.