Съдът реши, че iiNet не може да бъда считана за отговорна за неоторизирано теглене на филми от потребители чрез използването на нейната услуга за интернет достъп. Делото срещу iiNet е заведено от група от най-големите холивудски студиа сред които Village Roadshow, Universal Pictures, Warner Bros, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox и Disney. Консорциумът се надяваше да докаже, че фирмата iiNet не е успяла да предприеме стъпки да спре нелегалния обмен на файлове между потребителите. Нещо повече, студиата искаха да докажат, че самата фирма е нарушила авторски права, като е съхранявала и трансферирала данни чрез своята система.

Австралийският федерален съд в Сидни обаче отсече, че не е възможно фирмата да бъде държана отговорна за това, че потребителите й са направили нарушение. Интернет доставчикът е осигурявал интернет на потребителите си и не му е работа да оценява дали даден трансфер на данни е оторизиран, смята съдията. В своята защита заяви пред съда, че не е задължена от закона да се занимава с нарушения на авторските права, че потребителите са невинни до доказване на противното и че целият случай е все едно да съдиш електроцентралата за това, което хората правят с електроуредите си.

Австралийският цифров алианс - обединение на библиотеки, университети, музеи и галерии - приветства решението на съда. Алиансът смята, че решението е в полза на културните институции, които представят своите колекции от творби в кибер-пространството и последните биха могли да са обект на нелегално изтегляне.

"Практическият ефект от това решение за интернет доставчиците се състои в това, че отхвърля исканията на индустрията на правоносителите, според които интернет доставчиците трябва да се превърнат в полицаи спрямо дейността на потребителите си“, коментира Дерек Уайтхед, председател на Австралийският цифров алианс.