БАИТ предлага реорганизация на държавното дружество "Информационно обслужване" АД в мозъчен тръст. Освен това, асоциацията на компютърните фирми иска прекратяване на обявен търг за десетки милиона левове, стана ясно от разпространеното съобщение до медиите.

През септември миналата година БАИТ поиска закриване на ИО, поради дългогодишните "неприемливи, непазарни и корупционни практики". Същевременно, асоциацията оценява усилията на правителството за решаване на проблема, част от които е обявяването на търг с 4 лота за дейността, възлагана досега директно с договор на Информационно обслужване, два от които да бъдат предоставени на бизнеса.

"Проблемът е, че заданията са изготвени в стария маниер, при който зададените критерии не предпоставят обективност и конкуренция и освен това нито една външна фирма не разполага с информацията, необходима да извърши професионално дейността, предмет на търга. Тази информация изцяло се държи от Информационно обслужване", посочиха от браншовата асоциация. Съществуват също опасения сред членовете на БАИТ, че голяма част от участниците в комисиите, които ще оценяват офертите, макар на работа в други ведомства, работят по граждански договори към Информационно обслужване.

Асоциацията предлага държавата да сключи отново шестмесечен договор с ИО, за да си осигури необходимата поддръжка. Целта на реформата трябва да бъде превръщането на Информационно обслужване в мозъчен център, като съставът му се сведе до 50-100 души. Тези хора, според БАИТ, трябва да са на бюджетна издръжка, за да не се чувстват непрекъснато заплашени от закриване, откриване и реорганизации, а да могат да вършат спокойно своята работа.

Задачите, които досега ИО е извършвало или разпределяло по неясни принципи, да бъдат разбити и аутсорсвани на повече външни изпълнители, включително и на териториален принцип, предлага още БАИТ. Това ще осигури работа на много повече фирми и ще бъдат съхранени работни места. Фирмите ще могат да работят по професионални задания след спечелване на обективни търгове, а държавата ще получи добро обслужване на по-добри цени, надява се БАИТ.