Антивирусният софтуер излезе в края на септември 2009 г., но само за ограничен брой пазари. Сега Microsoft пускат още 18 допълнителни страни и 14 нови езика, сред които и български. По този начин броят на страните, за които е валидна тази програма, става 72, а езиците - 25. Антивирусът не се нуждае от регистрация и може да се изтегли директно от страницата на Microsoft след 17 февруари.

Microsoft Security Essentials е безплатна услуга за защита от зловреден код в реално време. Тя адресира нуждата от сигурност на потребители, които използват компютри с оригинален Windows, като им помага да се предпазят от вируси, шпионски софтуер и други зловредни заплахи. За бизнес потребители Microsoft предлага решения за сигурност от продуктовата линия на Forefront.

Microsoft Security Essentials е достъпен за Windows XP SP2 или SP3, Windows Vista и Windows 7, включително за режима Windows XP mode за 32-битови и 64- битови операционни системи. Не е включен по подразбиране в Windows 7 и се предлага като допълнителен даунлоуд.