Технологията може да спомогне за преобразяване на сателитните комуникации по света чрез намаляване на латентността и подобряване на тяхната ефективност”, каза Стивън Бутел, вицепрезидент на Cisco. IRIS позволява изграждане на радиоактивно устойчив IP рутер за сателити и космически технологии. Полезният товар на IRIS ще осъществява мрежовите услуги за комуникация чрез глас, видео и данни. По този начин технологията ще помогне на правителствените, военните и съюзническите организации да комуникират едни с други чрез IP и ще гарантира връзката между сателита и наземното оборудване.

Технологията на Cisco беше въведена успешно в космоса след орбитален тест на мрежовите възможности на софтуера Cisco IOS, както и на инсталирания рутер на борда на сателита Intelsat IS-14. IRIS предлага няколко подобрения на конвенционалните сателитни технологии. Чрез нея потребителите ще могат да ползват една истинска мобилна мрежа, която непрекъснато се адаптира към нуждите им, без да изисква предварително определена фиксирана инфраструктура.

IRIS може да препраща данни до множество наземни приемници наведнъж, така се намалява латентността и се увеличава употребата на транспондера. Софтуерът на маршрутизаторът и вграденият модем на Cisco могат да бъдат обновявани директно в орбита, което повишава гъвкавостта на системата и възвращаемостта на инвестицията. Програмата IRIS се управлява от Cisco и Intelsat General Corp. Използването на полезния товар за трансфер на данни на IRIS ще бъде пригодено за комерсиална употреба през април 2010 г