Видеозапис от любопитната случка бе разпространен в YouTube. Той бил заснет от водачите на тежкотоварните автомобили, които били принудени да спрат на пътя, преграден от военната машина.

Хеликоптерът МИ-8МТ е кацнал на шосето между градовете Актобе и Шимкент - на около 100 км от границата с Русия. На записа се вижда как от машината слиза мъж в униформа и отива към един от камионите. Той се ръкува с шофьора и го пита нещо, след което се връща в хеликоптера, който отлита.

От записания разговор по радиостанциите между тираджиите става ясно, че пилотът на военния МИ-8 е попитал водача на камиона в коя посока се намира град Актобе.

По-късно от Министерството на отбраната на Казахстан съобщиха, че хеликоптерът е изпълнявал "учебно-боева задача", част от която е било "да се отработи възстановяване на визуалната ориентировка, включително чрез метода на разпитването".

"Екипажът е провел учебно кацане на път, уточнил е местонахождението на най-близките населени места, излетял е и е завършил изпълнението на задачата, след което се е върнал в базата си", се казва в официалната позиция на военното ведомство на Казахстан.