Утре от 7.00 до 12.00 часа ще има мирна демонстрация с около 1000 машини - строителна техника, в защита на бранша, съобщи председателят на УС на Камарата на строителите в България /КСБ/ инж. Илиян Терзиев. Машините ще са без вериги и ще бъдат разположение по бул."Цариградско шосе" в участъка от голям търговски център в посока - изход от София.

Ще бъде внесена и подписка в подкрепа на строителните фирми в Президентството и в МС, подкрепена от около 53 000 души. Дейностите са продължение на кампанията на Камарата "Аз съм строител". Подписката ще бъде връчена в 9.30 ч. в НС, след което в МС и Президентството.

С подписката и утрешното събитие ние казваме на политиците: "Чуйте и ни вижте! Вие вършете вашата работа и ни осигурете спокойствие, за да вършим ние нашата", допълни Илиян Терзиев и предупреди, че ако не бъдат чути, строителите ще премине към протестни действие в защита на правата им, работата, законността и сигурността.

От Камарата настояват в подписката да спре използването на бранша за политически цели и предизборна агитация, преустановяване на разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството, да има сигурност и предвидимост за бранша, плановост и предвидимост за развитието на сектора, особено в дългосрочен план, спазване на законите както от бранша, така и от политиците, подобряване на ЗУТ и ЗОП, да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, да има политика за подготовка на кадрите. Друго искане на бранша е да продължи програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилища, в която над 1000 са били фирмите, работили по нея, а над 70 000 са били заетите.

От КСБ искат да се създаде възможност да се търси отговорност от субектите, които създават и разпространяват невярна информация.

Според ръководството на камарата браншът е поставен на унищожително отношение, като според организацията вероятно целта на атаките е дори и ликвидиране на българските компании преди началото на големите проекти по европейски програми и по този начин на чужди компании да бъде предоставен българският строителен сектор. От Камарата са обезпокоени от безотговорното според тях говорене, което те определят като национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство".

От Камарата са притеснени от това какво би се случило с хилядите служители и семействата им, ако останат без работа.

Планираната демонстрацията на КСБ идва след като преди дни заплаши, че ще организира протести пред парламента с цел да не допусне на работа депутатите, които "уронват престижа на бранша и го използват за политически цели". Това се казва в позиция на КСБ изпратена до медиите. Поводът е искането на група депутати от БСП да бъде направена независима проверка на строителството на магистрали и първокласни пътища