Камарата на строителите у нас иска оставките на четирима депутати от БСП - Елена Йончева, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов.

Причината е, че миналата седмица те настояха за европейска проверка на качеството на магистралите и другите пътища, за които са използвани и български, и европейски пари.

"Искаме да знаем дали от магистралите се краде, защото в обществото съществува убеждение, че голям процент от парите по обществени поръчки отиват във властта", заяви Йончева, след като заедно с тримата й колеги внесоха такова искане в Агенция "Пътна инфраструктура" и дори предложиха левицата да плати.

"Ние не можем да приемем, че български лаборатории, строители, учени не могат да проведат нормално наблюдение, а трябва да се обърнем към европейските, които били независими. Независими защо?! Защото група депутати ги посочват като такива. Ние пък изпитваме и несигурността дали те са толкова независими?! А в България, ако са зависими, от кого и как са зависими?", коментира обаче днес инж. Мирослав Мазнев - изпълнителен директор на Камарата на строителите, цитиран от Нова телевизия.

"Никоя камара и никой бизнесмен няма право да си избира кои депутати са му удобни. Съмненията не са наши, те са общи, не става дума за политизация, а за прозрачност", отвърна Зарков.

Според строителите обаче не ставало дума за пътищата, а за политика.

"Според мен някои хора си откриха политическия сезон с кандидатури за европейските парламенти и на базата на едно популистко, партийно и политическо говорене се гради нов авторитет", каза Мазнев.

"Не разбирам каква е връзката между европейските избори и искането за проверка. БСП се готви за европейските избори както за всички избори, които могат да предстоят", отвърна Зарков.

Заради медийни публикации и съмнения в корупция строителите са поканили на среща ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите, за да изяснят истината.

"За оставка и дума не може да става. Всички дати ме притесняват през ноември, но не заради заплахите на Камарата на строителите, а заради напрегнатата политическа обстановка", категоричен беше депутатът от БСП.

Още миналата седмица от Пътната агенция обясниха, че проверка от Европа на българските пътища няма как да стане заради пречки в закона. Все пак обаче БСП щяло да получи писмен отговор и доклад.