От Камарата на строителите остро разкритикуваха изказването на президента Румен Радев след инцидента край Своге, че "системата за обществени поръчки в строителния сектор е порочна и навсякъде се вихри безнаказаност".

"За съжаление, един такъв трагичен инцидент беше използван за политизиране на обстановката, бяха отправени думи, които обидиха целия сектор, в които се внушава, че сектор "Строителство" по-скоро създава проблем на обществото, а не го гради, което е абсолютно невярна теза. Не трябва да се създава внушението, че хората със своя труд, допринасят за корупцията в тази държава, а за нейното благоразвитие", коментира инж. Мирослав Мазнев - изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, пред ТВ Европа.

В строителния сектор работят над 5100 фирми и 200 000 души. От бранша подчертаха, че изказвания като това на президента ще доведат до несигурност в хората и заплаха от отлив на фирми, а ако това се случи - ще бъде пагубно за икономиката.

"Президентската институция е една от най-високите, авторитетна и уважавана от хората институция. И когато оттам произлезе политическо говорене, с което не се дават конкретни, ясни доводи за вземане на мерки, а по принцип се хвърля върху една голяма маса от хора, оставя една негативност върху самия строителен процес. Ние искаме президентът или с конкретика да застане и да посочи вината, или да се извини на тези хора, които понесоха една такава обида", каза още Мазнев.

Като основен проблем в системата за обществените поръчки от строителния бранш посочиха необоснованите обжалвания, които бавят една процедура. Според тях трябва да се работи към промени и в ценообразуването на проекта, тъй като към момента на изпълнение стойността му често се разминава с тази, която е била посочена при неговото възлагане.