Протестът ще се състои на 16 април от 10.30 часа пред сградата на Столична община. Това съобщиха за Дир.бг от Инициативния комитет на родителите, организиращи протеста.
Очакваният брой неприети деца през 2009 г. е над 8000. Тези деца, ние - техните родители, и всички пряко засегнати от тази явна несправедливост, очакваме вече няколко години решение. Проблемът е следствие от бездействие и пълна незаинтересованост от страна на Столична община в продължение на години, непредприемането на ефективни мерки и липсата на адекватна политика за осигуряване на достатъчно места в детските заведения в София, пишат в отвореното писмо-покана за дебата родителите.
Според тях неприетите деца са дискриминирани и поставени в неравностойно положение спрямо връстниците си, а семействата им са изправени пред сериозни финансови проблеми.
Майките твърдят, че приетите от Столичния общински съвет на 12 март т.г правила за прием на деца в общинските детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столична община също нарушават основни права на децата според Конституцията на Република България, Закона за народната просвета, Закона за закрила на детето, Закона за защита срещу дискриминация.
Всеки опит да се въвеждат критерии за подбор на децата-кандидати за прием в детските градини, в условия на дефицит на места, е дискриминационен и по презумция поставя определени групи деца в неравностойно положение, казват още родителите. Те настояват ресорният зам.-кмет Йорданка Фандъкова и лично кметът Бойко Борисов да присъстват на протеста им и да бъде обсъден проблемът с недостига на места.
"Убедени сме, че личното ви участие в откровен разговор с протестиращите граждани ще внесе известна яснота и прозрачност относно целесъобразното усвояване на бюджетните средства, предвидени за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи през 2008 г.", пишат родителите.
На протеста ще бъдат поставени редица наболели въпроси, като този за гаранциите по отношение на неприемането на деца извън класираните в електронната информационна система. Според майките само през миналата година в столичните детски градини са приети 1200 деца извън регламента като „специални случаи. А в същото време обявените свободни места за прием са 5584, което е с 363 по-малко от свободните места през 2008 г.
От инициативния комитет настояват за въвеждането на прозрачен механизъм за реален родителски контрол върху приема на деца и за увеличаване на годишната издръжка на дете в детско заведение, която в момента е между 90 и 120 лева месечно и е крайно недостатъчна.