Служители на общинска полиция в София глобиха празнуващи абитуриенти за ползване на димки и неспазване на дистанция на обществено място.

Вижте снимки >>

Младежите решиха да отбележат завършването си по ефектен начин в района на площад "Княз Александър Батенберг", но бяха санкционирани от органите на реда, съобщава "Булфото".

Снимка: Булфото

Въпреки противоепидемичните мерки абитуриенти от цялата страна се събират на шествия преди официалните изпращания в училищата. Младежите се организират сами в социалните мрежи.  Зрелостниците празнуват без маски и без дистанция помежду си, а това предизвика недоволството на граждани, които подават сигнали в полицията.

Снимка: Булфото

По улиците из цялата страна абитуриентите пресъздават атмосферата на традиционните балове през последните дни.

Дванадесетокласниците от варненските гимназии се събраха на плажната алея в морския град вчера. Стотици луксозни возила се струпаха  на крайбрежния път във Варна. Изтупани в официалните си рокли и костюми завършващите 12-класници във Варна си спретнаха импровизирани купони на паркингите по плажната ивица край морето. Клаксони и силни децибели придружиха традиционното за изпращането им парти. Това алармираха в социалните мрежи живущи в близост до плажа варненци. Според свидетели на вакханалията тя традиционно е била придружена от вой на клаксони и чалга на живо, предаде "24 часа".

Масовите шествия се случват, въпреки че властите разрешиха на зрелостниците официално изпращане. Но само при строги мерки в двора на гимназиите.

"Не ги оправдавам, но не  ги и критикувам моите връстници, които в момента постъпват по този начин. За изпращането, което си спечелихме, а министерството го одобри -  някои училища запазиха мълчание и дори някои отказаха това и това доведе до това абитуриентите сами да си правят инициативи", каза пред bTV Симона Бонева, инициатор на групата "Изпращане 2020".