На няколко места на емблематичния за София Лъвов мост се появиха пукнатини. На места те са дълбоки, на други асфалтът се е цепнал двойно. Дълбоките пукнатини са на четирите места, на които кръговото на "Лъвов мост" се свързва с бул. "Сливница".

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви пред bTV, че веднага е наредила проверка. 

След направен оглед и анализ на място на бул. "Сливница" се установи, че пукнатината на асфалта се намира на мястото на направените фуги за топлинни деформации (дилатационни фуги). При обстойния оглед на цялото съоръжение на Лъвов мост е установено, че всички работни фуги изпълняват своите функции, съобщиха по-късно пред БТА от Столичната община.

Оттам посочиха, че изпълнението на тези работни фуги е задължително, защото те дават сигурност и устойчивост на съоръжението при температурни колебания. В последните дни заради големите температурни колебания - от плюс 15 до минус 15 градуса, фугите са поели промените, като на положения върху тях асфалт се е появила пукнатина. Дилатационните фуги са в гаранционна поддръжка и при подходящи метеорологични условия ще се обработят с необходими материал, уточниха от общината.

 

Снимка: Булфото

Вижте още снимки >>

Ремонтът на моста през 2014 година струваше на общината 28 млн. лева. Той предвиждаше изграждане на кръстовище на две нива. Движението по бул. "Сливница" вече минава под моста, като новото пътно платно слезе на нивото на река Владайска и започна от бул. "Христо Ботев" до ул. "Г. С. Раковски".

"Само 3 седмици, след като третият лъч на метрото се счупи по вина на Перловската река, днес Лъвов мост се счупи по вина на стоящите на него лъвове", иронизираха столичани в социалните мрежи.