Ученическите и студентските карти за градския транспорт в София поскъпват с 5 лева от 1 януари 2024 година. Това съобщи в профила си в социалната мрежа бившият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Над 60 000 ученици и студенти в София ще плащат по-скъпи месечни карти за градския транспорт от 1 януари, защото Спасителите на София така я спасиха, че блокираха напълно работата на общината. 40 000 ученици и над 22 000 студенти ще плащат такса "спасение" от 5 лева месечно, т.е. картите им ще са с 5 лв. по-скъпи от сегашните", пише Георгиев във Facebook.

Той припомня, че в началото на 2023 година СОС е намалил цените на картите за ученици и студенти лед решението на Министерски съвет за съфинансирането им от държавата в периода 1 февруари - 31 декември 2023 г.

"Намалението, което гласувахме беше на месечните карти от 20 лв. на 15, от 35 лв. на 15 лв. за докторанти и на годишната карта за всички линии от 200 лв. на 180 лв. Това намаление е реална помощ за учениците и студентите в София, която те ползват", коментира Георгиев.

И съобщава, че общинските съветници от ГЕРБ-СДС са подготвили предложение за продължаване на мерките за подпомагане на ученици и студенти и през следващата година, с компенсация от общинския бюджет.

"Това решение обаче не може да бъде нито обсъдено, нито прието заради липсата на общински съвет на столицата ни. Безумство, което продължава вече втори месец, заради липсата на лидерство, заместено от Его в грандиозен размер", отбелязва общинският съветник и отправя въпроси:

"Какво още трябва да се случи, за да започнат да работят спечелилите изборите ПП-ДБ-СС? Махането на ПСА отложи червената сватба, на която в понеделник кмета Терзиев щеше да кумува. Как обаче ще отложат решаването на поредната криза?"