523 са новите положителни случаи на коронавирус в София за днес. 341 души са в болници, 47 от тях са в интензивни отделения. Тревожните данни обобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Всички възможности на Столична община са мобилизирани, за да може да се засили контролът за спазване на мерките срещу COVID епидемията, предписани от здравните власти, съобщи кметът.

"За мен най-важна е дисциплината и затова акцентирах върху по-строгия контрол", поясни Фандъкова.

Тя увери, че към момента не се обмислят допълнителни мерки, ако настоящите правила се спазват. "Мерките трябва да бъдат насочени към резултат", категорична е Фандъкова.

В момента няма притеснения за недостиг на легла в столичните болници. Има увеличен капацитет на леглата. Притесненията са основно дали ще има достатъчно лекари, медицински сестри и особено санитари, които да се грижат за хоспитализираните пациенти, отбеляза градоначалникът.

Контролът върху носенето на маски на открито ще бъде изцяло в ангажиментите на Столична дирекция на вътрешните работи, поясни още Фандъкова. "Сигурна съм, че полицаите ще получат много точно инструкции, но моето мнение е, че има много ясни разчети на лекарите какво означава дистанция", обясни Фандъкова.

Продължават усилията за осигуряване на безопасен градски транспорт. Обмисля се да се намали интервалът на влаковете на метрото в пиковите часове. Фандъкова очаква до края на деня да стане ясно какви са възможностите.

"Контролът ще бъде максимално засилен, дезинфекцията ще продължи да бъде много стриктно следена", заяви кметът.