Планирали сме започването на строежа на 31 нови сгради за детски градини и ясли през 2021 г. Така ще можем да разкрием 127 нови групи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на програмата за строителство на детски градини и ясли на територията на столицата.

"Строежът на 3 нови сгради стартира още тази година, а следващата ще започне изграждането на още 28", уточни тя.

Фандъкова заяви, че районните кметове са уведомени още преди месеци, че ще получат финансиране за изграждането на нови детски градини и ясли, когато имат избран изпълнител.

"Имаме отпуснати средства - и държавни, и общински. Планирани са 67 нови сгради, които ние реално можем да завършим до 2023 г., ако работим по план", посочи градоначалникът.

По думите й това изисква големи инвестиции, но към момента финансовият разчет показва, че за строежа на нови сгради и отчуждаване на имоти са предвидени 65 млн. лева.

"16 са обектите, по които се работи тази година. Има предвидени средства за тях, ще се платят в срок, ако съответно инвеститорите приключат навреме. Ще има нови детски градини и ясли в кварталите "Сеславци", "Възраждане", "Витоша", "Горна Баня", "Бъкстон", "Люлин" и "Филиповци", поясни Фандъкова.