Северната скоростна тангента (ССТ) ще бъде изключена от списъка на пътищата, за които е нужна винетка и благодаря на премиера Бойко Борисов, че прие аргументите ни. Тангентата пресича територията на Столична община и се използва от жителите на 5 столични района като път, който им осигурява достъп до другите райони на София. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

По-рано днес премиерът Борисов обяви, че Северната скоростна тангента е в рамките на София и че е разпоредил на МРРБ и АПИ за нея да не се изисква винетка. "Държавата може да си позволи това заради по-добрите приходи в бюджета, благодарение на добрата работа на агенциите, службите и прокуратурата. Тази година започваме и разширяването на Околовръстния път от "Младост" до АМ "Тракия"", написа в социалната мрежа Бойко Борисов.

ССТ извежда голяма част от трафика, който преминава през центъра и е изключително важна както за намаляване на задръстванията, така и за подобряване на качеството на въздуха. Разбираме аргументите на АПИ, че Северна тангента е връзката между магистралните пътища и е задължително всички коли, които пътуват по тях да имат винетен стикер. В същото време, хората, които живеят в София и се движат само в рамките на общината, е логично да я ползват за своите градски пътувания без винетка, защото те не я ползват като част от Републиканската пътна мрежа, изтъкна Фандъкова.

Благодарна съм на АПИ за това, че инвестират в изграждане на Околовръстния път на София и очакваме да започне строителството на продължението на Южната дъга от "Младост" до автомагистрала "Тракия". Главният архитект на Столична община изработи регулационен план и идеен проект за трасето на Околовръстния път от бул. "България" до автомагистрала "Люлин". В края на декември изтече процедурата за обявяване на регулационния план в Държавен вестник и предстои разглеждане на възраженията и препоръките от експертен съвет, поясни кметът на София.