Ще ни бъде необходима винетка, за да стигнем до бургаските квартали Ветрен, Банево, Рудник и Черно море? Поне това се твърди в новия държавен сайт bgtoll, където има интерактивна карта за шофьорите с упътване за кои пътища ще са им необходими стикери, съобщава Флагман.бг.

Проблемът е сериозен и значително наподобява казуса със Северната тангента в София, който по-рано днес бе кардинално решен с намеса на премиера Бойко Борисов.

Според системата, за да могат да стигнат то кварталите Ветрен, Банево, Рудник и Черно море, жителите на Бургас трябва да се снабдят с винетни стикери.

Откакто винетките бяха въведени на 1 януари 2005 г., подобно изискване не е имало и жителите на въпросните квартали винаги са пътували свободно в "градско". 14-години по-късно обаче явно ще се наложи те все пак да се снабдят с електронна винетка, което несъмнено ще отключи вълна от недоволство.

Дали става въпрос за грешка в системата, или за умишлена промяна, на този етап е трудно да се каже. Фактът обаче е, че сайтът, който представлява официално отражение на законността на винетните стикери, е недвусмислен в показанията си - със син цвят са отбелязани всички пътища в страната, движението по които изисква винетка.

Нека всички жители на най-отдалечените квартали на всички градове в страната да направят справка и да проверят дали пътища от и до центъра водят със син или оранжев цвят до местоживеенето им.

Най-вероятно става въпрос за грешка при въвеждането на данните, която ще бъде изчистена тепърва, но за да се осъществи това, е нужно първо тя да бъде открита.