На церемонията присъстваха министрите Цветан Цветанов, Александър Цветков, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, и. д. кметът на София Минко Герджиков, председателят на СОС Андрей Иванов.
Министър-председателят посочи при откриването, че след три години ще бъде завършен и участъкът от “Обеля“ до хотел “Кемпински“. Аз съм убеден, че така, както успяхме да завършим този участък на метрото от станция “Сердика“ до станция “Юнак“ преди срока, ще успеем да завършим и новия участък, каза той.
Борисов каза още, че  след три години софиянци ще могат да пътуват към морето по магистрала “Тракия“. Въпреки прогнозите на министър Плевнелиев, аз съм убеден, че ще успеем да завършим и този обект по-рано, ако това правителство е на власт, посочи той.
Борисов посочи още, че обектът метростанция “Свети Климент Охридски“ е пример за това как се работи в София - на мястото на една дискотека ще има книжарница на Софийския университет.
Министър-председателят, посланикът на ЯпонияЦунехару Такеда и и. д. кметът на София извършиха японския ритуал “хагами бираки“, който включваше разбиването на буре със саке с дървени чукове. Посланикът на Япония посочи, че започнатият през ноември 2004 г. обект от метростанция“Сердика“ до метростанция“Юнак“ е изисквал много усилия и влагането на нови технологии.“Това метро е символ на приятелството между България и Япония“, отбеляза дипломатът.