Това стана, след като около 17 часа 5 активисти на “Атака“ бяха арестувани на кръстовището на бул.“Васил Левски“ и ул.“Оборище“, потвърди за БГНЕС лидерът на“Атака“ Волен Сидеров. Той допълни, че петимата са се опитвали да стигнат до митинга на “Атака“ до президентството, когато без основание са спрени от служители на реда и са били бити. Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов се намесил при проверката на полицаи от служители на Пето РПУ, след като се нахвърлил върху тях с непристойни реплики, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това накарало полицаите 5-мата младежи и Димитър Стоянов да бъдат отведени в полицейското управление. Според евродепутатът той поискал само от полицаите да се легитимират и това предизвикало отвеждането му в 5 РПУ.
Веднага след инцидента около 100-ина симпатизанти на „Атака“ потеглиха покрай Народното събрание към 5 РПУ и блокираха движението по пътя си. Пред 5 РПУ те викаха „Мафия“, „Атака“, като някои от тях се опитаха да хвърлят дръжки от знамена по полицаи. В мелето участва и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Районът около 5 РПУ беше блокиран от полицаи с бронирани жилетки, шлемове и щитове. Те препречиха пътя на протестиращите към полицейското уравление откъм ул. "Марин Дринов" и ул. "Сан Стефанов".
По-късно от пресцентъра на МВР бе обявено, че трима полицаи са пострадали пред столичното 5-то РПУ. Двама от тях са ударени с дръжките на знамена. Две пиратки са били хвърлени срещу полицейския кордон, но те не са причинили наранявания на служителите на реда.
В официалното съобщение на МВР се посочва, че младежите са били отведени в районното полицейско управление и у тях са намерени верига, парчета арматурно желязо, пригодени като палки, нож и карабинери за алпийски въжета, които могат да служат като бокс. След като е установена самоличността им и са снети обяснения за носените опасни предмети, петимата са освободени около 19 часа днес. Случаят е докладван на дежурния прокурор в Софийската районна прокуратура. Журналистите бяха информирани, че депутатът Павел Шопов се е обадил на министъра на вътрешните работи Михаил Миков да дойде на мястото на протеста и да поеме отговорността си. Тримата задържани в 5 РПУ симпатизанти на “Атака“ излязоха от управлението около 19 ч. и бяха посрещнати с радостни възгласи от около 100-ината привърженици на партията. Шествието се отправи отново към палатковия лагер на „Атака“ пред президентството.