Към 7.00 ч. тази сутрин всички кофи за смет на територията на районите "Триадица", "Средец", "Възраждане" и "Оборище" са почистени, съобщи за БТА директорът на "Връзки с обществеността" Новера Димитър Димитров. Работата на трите фирми-концесионери по чистотата на София продължава по графика, утвърден с годишната задача по дейност "Чистота" на Столичната община, увериха още "Новера".
При снощното бързане на сметопочистващите фирми дори се стигна до малък пътно-транспортен инцидент. Камион на чистота при заден ход удари преминаваща кола на ул. "Кирил и Методий". За щастие при инцидента няма пострадали, а само колата претърпя щети, предаде БГНЕС.
Четиринадесет специализирани автомобила на фирмите „Екобулпак”, „Екоресурс”, „Алара” и „Унитрейд БГ” извозват битови отпадъци от централните столични райони „Оборище”, „Възраждане”, „Средец”, „Триадица” и „Изгрев”, съобщиха и от Столичната община. Екипите на четирите фирми ще продължат работа през цялата нощ и до пълното извозване на натрупалите се количества отпадъци.
Кметът на София Бойко Борисов заяви днес пред журналисти в Столичната община, че с дружествата-концесионери по чистотата ще се водят разговори за гаранции за редовното сметоизвозване. Ако това е невъзможно, през март, когато подписваме договора за петте столични района, където концесията по чистота изтича, ще актуализираме и другите договори, посочи Борисов. Според него има умисъл в това част от работещите във фирмите-концесионери по чистотата да "отидат на море за два дни, а снощи да се върнат и да започнат да работят". Кметът заяви, че замесените в кризата със сметосъбирането си личат от агитационните материали, които разпространяват. Събарянето на ромското гето в "Баталова воденица" ще бъде решено след излизането на становището на Европейската комисия, каза Борисов. На въпрос дали има проблем с капацитета на депото в "Суходол" той посочи, че капацитетът е достатъчен и има време докато, се запълни.
Преди началото на сесията на Столичния общински съвет днес активисти на младежката организация на БСП раздаваха пред общината листовки с надпис "Гарантирано от ГЕРБ" и снимка на препълнени кофи от обратната страна.