Това съобщи пред общинските съветници столичният кмет Бойко Борисов в отчета си за дейностите, свързани с третирането на отпадъци в София, предаде БТА. Подготвен е проект за договор между общината и "Титан цимент" за оползотворяването на гумите, уточни той.
По закона за обществените поръчки е възложена процедура за изпълнението на проект за изграждане на трупосъбирателна яма на територията на Столичната община.
На територията на депото за отпадъци в Суходол ще бъде изградено метално хале, където ще бъде разположена инсталацията за третиране на отпадъци.
Осъществява се процедура за избор на изпълнител, който да подготви оценка за наемната цена на поземления имот в район "Искър", където на площ 64 900 кв. м се съхраняват балирани битови отпадъци. До момента общината плаща наемна цена за съхранение на всяка бала поединично.
Предстои промяна на предназначението на земята на площадката "Хан Богров", която е една от посочените от консултанта за изпълнение на стратегията за управление на отпадъци в Столичната община.
Според отчета на кмета възможните алтернативни решения за натрупаните количества балирани отпадъци ще бъдат обсъдени на среща с представители на ЕК в началото на юли.
На 6 юни ще има заседание на комитета, ръководещ проекта "Управление на битовите отпадъци на Столичната община", на което ще бъде разгледан окончателният доклад за бъдещата система за управление на отпадъците и встъпителния доклад на консултанта по проекта по процедурите на ОВОС и комплексните разрешителни.