Той каза това на бизнес-среща между български и руски предприемачи, в „Дома на Москва“ в София. Лужков каподчерта, че средната класа е най-стабилната част от обществото. Средната класа означава стабилност, пазар и спокойствие. Кметът Лужков каза, че за 21 години от своята работа, той оценява голямото значение на малкия и среден бизнес. По думите му, в Москва има 215 хиляди предприемача и, че бюджетът на Москва е 500 млрд.долара, 40% от които идват от малкия и среден бизнес. По думите му този вид бизнес е най-ефективен, защото всеки един човек поел инициатива да се занимава с него, мисли денонощно за работата си и как да я доразвие.
Лужков се похвали, че пропорциите на малкия бизнес в Москва е по-голям от средния в Европа. По думите на Юрий Лужков трябва да се осигури максимална простота за малкия бизнес. Всички процедури да са безплатни и да минават бързо, защото има много хора без юридическо образование, но които знаят, какво трябва да направят и имат потенциала да го осъществят.
Москва предоставя най-различни помещения на своите представители на малкия и среден бизнес, подкрепя ги, и им помага. В Москва има департамент за поддържане на малкия бизнес, допълни кметът на Москва . Зам. кметът на София Минко Герджиков каза, че за съжаление, не може да се похвали с толкова голям бюджет, но този на столицата ни надвишава 1 млрд.лв. и се работи усилено за решаването на проблемите с инфраструктурата и екологията. Герджиков каза още, че в столицата има 48 хил. малки и средни предприятия, в които за заети над 320 хил. души, а с малки и средни предприемачи Общината е подписала договори за работа по нейни проекти с над 60 хил. души.