То ще бъде разположено в Направление "Архитектура и Градоустройство" към Столична община. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев пред БНР.

Именно такива изнесени гишета се очаква да сложат край на огромните опашки от хора, които ежедневно се образуват в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Според Йовев промяната не би трябвало да създаде затруднения.

"До петък ще заработи гише в НАГ, оборудвано и със служител от агенцията. Естественото място, където хората си знаеха да ходят са общините, това спор няма. Опашките в София на "Мусала" 1 се провокираха и от това, че действително София-град и София-област са на едно място и действително едва ли не човек от Самоков трябва да дойде на "Мусала" 1, за да си извади скица. Ще отворим още два офиса на самата агенция, които ще бъдат в центъра на София, на по-удобни места. В общините и в момента имат гишета "Кадастър и регулация", едновременно с тяхната работа да обслужват и кадастъра. Там по-скоро ще бъдат като пощенска кутия", обясни Йовев.

Той посочи, че хората могат да си вадят и електронни скици: "Всеки един, който има електронен подпис, може да влезе и да се получи електронна скица".

По думите му една от причините за опашки в Агенцията по кадастъра е в липсата на служители.

"Мисля, че хората не са достатъчно. За съжаление в условията на административен борд, така да се каже, едва ли ще ни разрешат увеличение на щатовете", допълни той.