Това съобщи архитект Влади Калинов, директор на Контрол по строителството в Столична община пред в. "Монитор". Пропукването на съседния блок е в резултат на незаконно строителство, показа оповестената вчера експертиза. Част от изкопа е засипан и в момента на обекта текат само укрепителни работи. Изграждането на новата сграда е спряно със заповед на кмета Бойко Борисов.
Общината е разписала един проект за строеж, но фирмата е започнала да работи по-друг, който не е одобрен. Това прави строежът незаконен", уточни Калинов. Той обясни, че фирмата не се е договорила с живущите в съседния блок по въпроса за укрепването на новостроящата се сграда.
Вина за инцидента има фирмата инвеститор-"Лекс-СА" ООД, изпълнителят на строежа - "НД-Комерс" ЕООД, а също и фирмата надзорник - "Румикс" ЕООД, която е допуснала на нарушенията. Според закона, лицензът на фирмата, упражнявала контрол върху строителните работи, може да бъде отнет, по предложение на началника на ДНСК, до Министерството на регионалното развитие.
Според експертите опасност за жилищната сграда няма. Разместването на пластовете е спряло от понеделник. Архитект Калинов допусна, че е възможно да се появят нови незначителни пукнатини по конструкцията й, но опасност от срутване на блока или отделни части от него няма. Въпреки това, хората от сградата се притесняват за живота си.
"В началото имаше две пукнатини. Всеки ден обаче виждам нови и нови. Сега тяхната бройка е 13. Ако сградата се срути ще погребе живи много хора", каза за "Монитор" жена от блока.
Преди няколко дни стената на кооперацията на бул. Евлоги Георгиев 118-120 се пропука, заради изкоп за строеж направен буквално до него. Хората от сградата бяха спешно евакуирани. Те заплашиха със съд инвеститора Георги Аврамов, който е и бивш депутат от СДС и БСП. Той пък им обеща, че ще поеме всички разходи за нанесените щети, ако се докаже вината му.
ИЗБРАНО