От фондацията предлагат да бъдат създадени стаи за защитена употреба, както е в различни европейски градове. По този начин спринцовките и иглите няма да бъдат захвърляни на открити обществени места.

Ако създадем пространства, в които употребяващите наркотици могат да ги използват със стерилни консумативи, в супервизирана среда, можем да намалим рисковете от свръхдози, предаването на кръвнопреносими инфекции и да намалим количеството на изхвърлените консумативи по улиците си, отбелязват от фондацията.

За създаването на подобни стаи е необходимо да се направят законови промени, да се променят политиките в тази област, да се насочи вниманието към превенция, лечение, намаляване на вредите и промяна на отношението на властите.

На 18 август, от 17.00 ч. в градинката пред Народен театър "Иван Вазов" с демонстрационна инсталация ще бъде открита 3-дневна информационна кампания.

Фондация "Инициатива за здраве" подготвя петиция към отговорните институции, в която ще апелира за профилактика, лечение, намаляване на вредите и промяна на закона.

Всеки, който подкрепя исканията в петицията, ще може да го направи по време на акцията, в градинката пред Народния театър от 18 до 20 август от 17.00 до 20.00 ч.